امروز شدیدترین گفتارهای اعتراضی را از NEETهای حاشیۀ شهر و شهرستانها میبینید و در عین حال رفتارهای مشابه را میتوان در میان آنها مشاهده کرد؛ این شباهتها نشان میدهد که باید سکسوالیته و کنشهای سیاسی NEETها را در عصر Cybernetics مطالعه کرد
جنسیت، رفتار جنسی و هدونیسم جوانان در گفتوگو با محسن بدره، استادیار گروه مطالعات زنان دانشگاه الزهراء
گفتوگوکننده
او کیست؟
محسن بدره استادیار دانشگاه الزهراع و عضو گروه مطالعات زنان این دانشگاه است. محسن بدره به صورت متمرکز در حوزۀ زنان و زیست جنسی پژوهش میکند.
چرا سراغ او رفتیم؟
بر اساس آمار، بخش قابل توجهی از NEETها را زنان تشکیل میدهند. با توجه به تفاوتهای فرهنگی و سنتی کشور ما در مورد زنان، بررسی مسائل این گروه از افراد جامعه نیازمند دقت و تلاش مضاعف است. به همین جهت گفتوگو با محسن بدره که بخش مهمی از مطالعات خود را بر حوزۀ زنان متمرکز کرده است میتواند افقهای تازهای در این بحث، پیش چشم ما بگشاید.
برای گفتوگو با او چه محورهایی مدنظر داشتیم؟
از مسئلۀ تبارشناسی لغوی NEET تا بررسی آماری آن و در نهایت توصیههای سیاستگذارانه در خصوص مسئلۀ NEET در کشور، مسیر بحث با محسن بدره بود. البته تمرکز بحث بیشتر بر مسئلۀ رفتارهای جنسی و تفاوتهای جنسیتی بود و به همین سبب بخش مهمی از گفتوگو در این دو مسیر پیش گرفته شد.
پیشنهاد سیاستی
محسن بدره بر آن است که NEET عنوانی جدید بر مفهومی دیرین و پیشین است. به باور وی ما مصادیق آنچه امروز آن را NEET مینامیم، در تاریخ داشتهایم و شناسایی آنان متوقف به این کلیدواژه نبوده است. ایشان بروز وضعیت NEET در جوانان و رفتارهای آنان را حاصل دو تعارض مهم میداند. از سویی فرد با خود در تعارض است و از سوی دیگر فشارهای اجتماعی و هنجاری جامعه، افراد NEETرا طرد میکند. در نتیجۀ چنین فرآیندی، افراد در وضعیت NEET به سمتوسوی رفتارهای ناهنجار و افراط در اقدامات خطرناک سوق داده میشوند. این رفتارها هم میتواند از سنخ جنسی و هم از سنخ بزه باشد. این استاد دانشگاه الزهرا معتقد است بسیاری از این افراد چیزی برای از دست دادن ندارند و همین عامل میتواند باعث بروز رفتارهای خشونتآمیز جنسی و اجتماعی از آنها شود. از سوی دیگر به باور او خاستگاه و طبقۀ NEETها در بروز رفتارهای اجتماعی آنان بسیار مؤثر است. افراد NEET بسته به پایگاه اقتصادی خود رفتاریهایی متناسب با آن پایگاه را بروز میدهند. راهکار او در نهایت این است که مهمترین تلاش برای بهبود وضعیت افراد NEET، تلاش برای به رسمیت شناختن آنان است. به رسمیت شناختن این افراد قدم اول برای حل مسائل آنان و استفاده از ظرفیت نهفته در وجود این افراد برای حل مشکلات جامعه است.
به دلیل مطالعات کمّی معدودی که در این زمینه صورت گرفته است، با نگاه مردمشناسی و مشاهداتی، به بررسی این موضوع میپردازیم و ارزش گزارههایی که بیان میشود در همین حد است. آنچه بیان میشود بر اساس پیمایش کامل نیست و تا اندازهای مستند به برخی آمارها است. در بخشی از بحث دربارۀ مطلبی که در سطح بینالمللی منتشر شده و NEETها را با شاغلان و افراد در حال آموزش مقایسه کرده بود، گفتوگو خواهم داشت.
در ابتدا لازم است یادآور شویم که مسئلۀ NEET موضوع کاملاً مدرنی نیست، ضمن اینکه سویههایی در جوامع در حال توسعه یا توسعهیافته دارد. از آنجا که از حجم جمعیت روستایی -که تا اندازۀ زیادی نیازمند کار همۀ افراد برای تامین غذا است- کم شده و به حجم جمعیت شهری اضافه شده است، شاهد افزایش تعداد این قشر هستیم. به عبارتی زوال جمعیت روستایی و افزایش سریع جمعیت شهری تا اندازهای در شکلگیری NEET در جامعه تاثیر داشته است.
گرچه این حجم از NEET پدیدۀ جوامع در حال توسعه و مربوط به صد یا دویست سال گذشته است، اما به طور کلی در فرهنگ سنتی ما هم اصطلاحات غیرمحترمانهای برای اطلاق به دختران و پسران NEET داشتهایم؛ کسانی که در حال تعلیم دیدن در محضر استاد یا فراگیری آموزش در مکتبخانهها و حوزههای علمیه و یا در حال کار نبودند.
در جامعۀ معاصر هم مسئله به همین شکل است. آمارها نشان میدهند که به لحاظ جنسیتی درصد NEETهای زن از مرد بیشتر است، آقای هزارجریبی هم در مقالۀ خود، تعداد NEETهای زن در ردۀ سنی 25 سال به بالا را بیشتر ذکر کرده است. در نوع رفتار و پرکردن وقت نیز این دو جنسیت متفاوت ظاهر میشوند.
مشاهدات نشان میدهد در پیامدهایی که NEET بودن برای خود این زنان و مردان و برای جامعه دارد تفاوتهایی دیده میشود. البته در جامعۀ شهری که تا اندازهای از چارچوبهای فرهنگ سنتی و نظم جنسیتی سنتی فراتر میرویم، تا حد قابل توجهی شباهتها بیشتر میشود. به عنوان مثال، کارهایی همچون نگهداری از حیوانات، کافهنشینی یا خیابان و پاساژگردی در هر دو جنس NEET مشاهده میشود.
برای مطالعه ادامه این مطلب باید آن را خریداری کنید
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.