خودمان با سیاستهای اشتباهی که اعمال کردیم در این ماجرا مقصریم؛ وقتیکه بازارکار ظرفیت جذب نداشت، از تحصیلات تکمیلی بهعنوان یک پناهگاه استفاده کردیم و دانشگاهها را توسعه دادیم تا جوانان را مشغول کنیم
گفتگو با سعید ملک الساداتی در میانۀ «دانشگاه و بازارکار» و آنچه این رابطه را مخدوش کرده است
گفتوگوکننده
او کیست؟
سید سعید ملک الساداتی استادیار اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد است و مسئلۀ اشتغال از جمله علایق پژوهشی اوست.
چرا سراغ او رفتیم؟
دکتر ملک الساداتی در حوزه مسائل کار و اشتغال صاحب نظر است و درهمتنیدگی مسئلۀ NEET با مقولۀ اشتغال موجب شد تا براي انجام اين گفتوگو به سراغش برویم.
برای گفتوگو با او چه محورهایی مدنظر داشتیم؟
بحث در خصوص خاستگاهها و علل اقتصادی NEET اولین محور گفتوگو با دکتر ملک الساداتی بود. پس از فهم علل و در خلال گفتوگو با ایشان به سراغ آسیبشناسی مسئلۀ اقتصاد کشور و چرایی افزایش تعداد NEETها در ایران رفتیم. در نهایت او از منظر یک سیاستگذار اقتصادی برای پرسش مهم «چه باید کرد؟» توصیههایی سیاستی ارائه داد.
پیشنهاد سیاستی
سعید ملکالساداتی پیدایش NEET در ایران را معلول چندین عامل مهم میداند. به باور او یکی از مهمترین دلایل پیدایش NEET در ایران ناهمخوانی مهارت و شغل است. این ناهمخوانی موجب میشود تا پیوند میان بازار کار و دانشگاه به خوبی برقرار نشود. از سوی دیگر عدم توازن توسعهای در ایران از نظر توزیع درآمد میان استانها نیز دلیل دیگر در پیدایش NEET در ایران است. به باور این استاد دانشگاه در پیش گرفتن سیاست هماهنگی مهارت و تحصیلات و کاربردیتر کردن آموخته، یکی از راههای مهم در نزدیکتر کردن دانشگاه و بازار است. او معتقد است یکی از مهمترین کارهایی که در این زمینه باید صورت بگیرد، گسترده کردن دورههای مهارت شغلی است. گسترش این دورههای مهارت شغلی، هم فاصلۀ میان تحصیل و بازار را کمتر میکند و هم کمک مضاعفی به بخش صنعت و تولید کشور محسوب میشود.
درواقع، NEET شاخصی اقتصادی است و به بخشی از جمعیت جوان اشاره میکند که هنوز وارد بازار کار نشدهاند و در حال تحصیل یا در گذراندن دورههای آمادگی شغلی نیز نیستند. اهمیت این شاخص ازاینجهت است که بخشی از جمعیت منفعل در یک اقتصاد را نشان میدهد. بنابراین، شاخص NEET، غیرفعال بودن بخش مهمی از جمعیت را آشکار میکند و طبیعتاً هراندازه که درصد NEETها در میان جمعیت فعال جامعه بالاتر باشد، بیانگر وجود آسیبهایی در عرصۀ اقتصاد است که باید آنها را درمان کرد. پس شاخص NEET نشان میدهد که زنجیرۀ آموزش تا بازار کار در نقاطی معیوب است و باید برای برخی حلقههای آن راهحلی پیدا کرد.
اهمیت این شاخص، وابسته به توسعۀ نظامهای آماری است و تا جایی که من اطلاع دارم، در ایران شاخص NEET کمتر شناخته شده و بهجای آن بیشتر روی بیکاریِ جوانان و فارغالتحصیلان دانشگاهی تأکید میکنند؛ ولی در کشورهای با نظامهای آماری پیشرفتهتر مثل OECD این شاخص بیشتر مورد توجه قرار دارد. در ایران، با اینکه زیرساخت محاسبه آن فراهم است، در آمارهای رسمی کمتر به آن میپردازند.
برای مطالعه ادامه این مطلب باید آن را خریداری کنید
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.