شواهد حاکی از آن است که حدود یک تا سه میلیون نفر درگیر قماربازی در فضای مجازی هستند و تبادلات مالی سالانۀ این فعالیت مجرمانه نیز هزاران میلیارد تومان تخمین زده میشود
بحث و بررسی پیرامون قمار و وظایف حوزۀ قضایی کشور با جواد بابایی، معاون دادستان کل کشور
گفتوگوکننده
او کیست؟
جواد بابایی، دانشآموختۀ رشتۀ حقوق و در حال حاضر، معاون امور فضای مجازی دادستان کل کشور است؛ به همین مناسبت بخشی از تلاشها و اقدامات او در راستای مبارزه با قمارخانههای آنلاین است.
چرا سراغ او رفتیم؟
بابایی مدتی سرپرست دادسرای جرایم رایانهای تهران بوده و به مسائل قمار و شرطبندی، رمزارزها، کلاهبرداریها و … در فضای مجازی اشراف کامل دارد. بخش مهمی از وظایف بابایی در دادستانی و کمیتۀ تعیین مصادیق مجرمانه با مسئلۀ قمار گره خورده است و در این حوزه از منظر قضائی یکی از صاحبنظران به شمار میآید.
برای گفتوگو با او چه محورهایی مدنظر داشتیم؟
از بابایی خواستیم تا برایمان وضعیت قمار در کشور را ارزیابی کند و ضمن این ارزیابی، نگاهی به وظایف دستگاههای مختلف درخصوص کاستن از میزان قمار داشته باشد. پس از آن از او اقدامات صورتگرفته در داستانی را جویا شدیم و درنهایت گریزی زد به قانون جدید مجلس و تبیین وظایف نهادهای مختلف در کاهش آسیبهای این معضل اجتماعی.
پیشنهاد سیاستی
بابایی بخش مهمی از حل مشکل را در اجراییترشدن قانون جدید مجلس برای کنترل قمار میداند. به باور او این قانون میتواند دست نهادها و دستگاههای متخلف برای کنترل قمار را بازتر کند. از سوی دیگر او اعتقاد دارد که چنانچه بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری و شرکتهای ارائهدهندۀ فناوریهای مالی، به تکالیف خود درخصوص قمار بهطور کامل عمل نمایند، بستر ارتکاب جرم از بین خواهد رفت و خدمات بانکداری الکترونیکی و فضای مجازی کشور دیگر زمینۀ مساعدی برای این جرایم نخواهد بود. البته بابایی بخشی از اقدامات صورتگرفته در معاونت فضای مجازی دادستانی، از قبیل ارسال پیامک را نیز در کنترل این معضل مهم و کارآمد ارزیابی میکند.
آمار دقیقی از میزان فعالیت قمار در فضای مجازی وجود ندارد؛ چراکه بسیاری از این تبادلات غیرقانونی در بستر ارزهای دیجیتال و رمزارزها انجام میشود و مانند برخی از پدیدههای مجرمانه مثل تجارت مواد مخدر، زیرزمینی انجام میشود. اما شواهد و قرائن موجود حاکی از آن است که حدود یک تا سه میلیون نفر درگیر قماربازی در فضای مجازی هستند و تبادلات مالی سالانۀ این فعالیت مجرمانه نیز هزاران میلیارد تومان تخمین زده میشود.
با توجه به دو ویژگی خاص و منحصربهفرد فضای مجازی که مرزهای جغرافیایی را رد ميكند و محدود به زمان مشخصی نیست؛ قمارخانههای آنلاین برخلاف قمارخانههای سنتی که مقید به مکان و زمان مشخصی هستند، با راهاندازی یک پایگاه اینترنتی و تبلیغات در فضای مجازی میتوانند در تمامی شهرها و اقصی نقاط کشور و در کلیۀ ساعات شبانهروز و حتی روزهای تعطیل و ساعات نیمهشب به ارتکاب جرایم خود ادامه دهند و گروه زیادی از شهروندان را گرفتار این پدیدۀ خانمانسوز نمایند.
ضمناً طبق بررسیهای انجامشده و گزارشهای واصله، بسیاری از سرشبکههای قمار و شرطبندی در خارج از کشور مستقر هستند و بخش قابلتوجهی از عواید حاصل از قمار، از طریق رفتارهای پیچیدۀ پولشویی و استفاده از ارزهای دیجیتال و رمزارزها را به ارزهای خارجی تبدیل و نهایتاً از کشور خارج میکنند و مشکل از این رو نیز میتواند از مصادیق اخلال در نظام اقتصادی کشور تلقی شود.
از سوی دیگر، از بُعد اجتماعی و فرهنگی، این پدیدۀ شوم لطمات جبرانناپذیری به خانوادهها وارد میکند و بسیاری از شهروندان در اثر گرفتارشدن در قمارخانههای آنلاین، بخش عمدهای از دسترنج و حتی خانه و خودرو و وسایل زندگی خود را در قماربازیهای اینترنتی میبازند و برای همیشه از دست میدهند. بدین لحاظ، اعتیاد به قمار آنلاین همانند اعتیاد به مواد مخدر و یا قویتر و خطرناک تر از آن نیز هست.
از نظر فراگیری تقریباً تمامی نقاط کشور درگیر این پدیدۀ شوم هستند؛ هرچند قمار در برخی از نقاط، شیوع و گستردگی بیشتری دارد. از نظر جنسیتی، بخش عمده (و قریب به اتفاق) قربانیان قمارخانههای آنلاین را آقایان تشکیل میدهند و اگرچه از سنین 10 تا 70 ساله در جامعۀ قماربازانِ مجازی مشاهده میشود، اما بخش غالب قماربازان در سنین 18 تا 35 سال قرار دارند و متأسفانه این نوع بزهکاری در سنین دانشآموزی نیز در حال گسترش است.
برای مطالعه ادامه این مطلب باید آن را خریداری کنید
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.