تحول ماهیت نظام سرمایهداری، بسط و گسترش فضای مجازی، گمنامی و تحریص مردم به انباشت سرمایه، دست به دست هم داد تا امروز شاهد گسترهای از فعالیتهای قمارگونه باشیم
بحثی جامعهشناختی با نگاهی به نقش فضای مجازی در گسترش قمار در ایران در گفتوگو با عبدالحسین کلانتری
گفتوگوکننده
او کیست؟
عبدالحسین کلانتری دانشیار دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران است. تحصیلات او در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی، در رشتۀ جامعهشناسی در دانشگاه علامه طباطبایی است و به تازگی نیز بهعنوان معاون فرهنگی وزارت علوم منصوب شده است.
چرا سراغ او رفتیم؟
کلانتری علاوهبر آنکه در حوزۀ تخصصی خود یعنی جامعهشناسی صاحبنظر است، به واسطۀ مسئولیت اجرایی سرپرستی در پژوهشگاه فضای مجازی و البته مطالعاتی که بر حوزۀ فضای مجازی دارد، به خوبی توانایی ایجاد پیوند و پلی میان فهم جامعهشناختی از گسترش قمار و درک علل آن از منظر فضای مجازی را دارد.
برای گفتوگو با او چه محورهایی مدنظر داشتیم؟
در گفتوگو با او از آنجایی آغاز کردیم که چرا جامعۀ ایران چنین بیتابانه در پی ثروتهای بدون زحمت در هر شکل آن است. در بررسی تاریخی قمار در نهایت به دوران مدرن رسیدیم و کلانتری برایمان از نقش فضای مجازی در دسترسپذیرتر کردن قمار گفت و درنهایت از او خواستیم تا ناظر به مسئلۀ مدیریت فضای مجازی و نظام ردهبندی و کنترل در این فضا، پیشنهادهایی برای چگونگی کنترل و کاستن از میزان شیوع قمارآنلاین در کشور ارائه دهد.
پیشنهاد سیاستی
به باور دکتر کلانتری، بحث مدیریت و سیاستگذاری در فضای مجازی، محل نزاع سیاسی در کشور شده است و اتفاقا یکی از مهمترین متغیرهای تعیینکننده در کنترل قمار، فضای مجازی است. به اعتقاد او در هیچ نقطهای از جهان فضای مجازی بدون نظارت و ردهبندی وجود ندارد و یکی از راههای کنترل قمار در کشور را نیز همین تلاش برای نظارت بر فضای مجازی میداند؛ اما کلانتری بر آن است که این هدایت و نظارت بر فضای مجازی نباید از طرف فشار بر کاربر، که باید از طریق فشار و کنترل بر شرکتها صورت بگیرد. از سوی دیگر صرفنظر از مسئلۀ قمار، به نظر کلانتری باید به سوی فهم لزوم ردهبندی محتوا و دسترسی در فضای مجازی حرکت کرد تا قمار با چنین شیوعی در دسترس افرادی با سن پایین و بالتبع دیگر ردههای سنی قرار نگیرد.
بحث قمار باید به صورت تاریخی دیده شود. بررسیهای ابتدایی نشان میدهد قمار برای دورۀ جدید نیست و از زمانهای قبل وجود داشته. ادیان مختلف بالاخص ادیان ابراهیمی هم به قمار حساس بودند و به نوعی آن را نهی میکردند. این نهی، دلالت بر این داشت که در جوامع ماقبل مدرن هم با چیزی به نام قمار مواجه بودیم، فلذا به این معنا پدیدۀ جدیدی نیست. البته شواهد و قرائن تاریخی نشان میدهد گستره و میزان قمار و انواع آن تحول جدی پیدا کرده است. قمار در اشکال اقتصادی و فرهنگی آن و مخصوصاً با گسترش دنیای جدید و به صورت اخص با رشد یک نظم جدید اقتصادی-اجتماعی به نام سرمایهداری، نمو بیشتری پیدا کرده است. قمار همواره مورد نهی بوده و با بسیاری از منهیات دیگر نیز همراه بوده است. در جامعۀ ما هم شرایط به همین نحو بوده است. با آمدن اسلام و گسترش آن در کشورمان، قمار همواره در کنار سایر منهیاتی همچون لهو و لعب، روابط غیرمشروع و سایر صورتهای نهی شده توسط دین مبین اسلام دیده میشد. جالب است که این موارد پیوندی ویژه و تاریخی با هم پیدا کردهاند و عموماً قمار با کنشهای نهی شدۀ دیگری همراه شده است. عموماً قمار در محافل و کلونیهای خاصی پیگیری میشد و این محافل خیلی عمومیت نداشتند. حتی پیش از انقلاب اسلامی هم به صورت خاص در کلوپها، کازینوها و مکانهای ویژهای پیگیری میشد. اگرچه میتوان نشانههایی را پیدا کرد که این نوع از کنشها در سطح عمومی هم تاحدودی رواج داشته است اما واقعیت این است که در مکانهای خاصی صورتبندی شده بود که همراه با سرو نوشیدنیهای غیرمجاز، همراه با سایر منهیات دین مبین اسلام بود.
به تدریج با تغییر ماهیت نظام سرمایهداری که تشویق به انباشت سرمایه میکند و کنشهای حریصانۀ انسان را به همراه دارد، تحولی در قمار صورت گرفته است. ماهیت نظام سرمایهداری از ابتدا تاکنون، تحریص مردم و انباشت سود بوده است. این منطق بنیادین نظام سرمایهداری بوده که به بیان وِبِری از خلال نوعی عقلانیت ابزاری پیگیری میشد. ما تحولاتی را در نظام سرمایهداری میبینیم، اما بنیان انباشت دائمالتزاید سرمایه همواره ثابت بوده است. تلاطماتی که نظام سرمایهداری داشته به حدی بوده که براساس برخی دورهبندیهایی که از آن کردند، شاید بتوان گفت در دورۀ جدید وارد سرمایهداری قماری شدیم؛ یعنی آنقدر تلاطمات زیاد بوده که گویا ورود در دنیای سرمایهداری جدید معادل با نوعی قمار کردن در مقیاس بزرگ است. این روحیۀ یک شبه ره صد ساله رفتن و تجربۀ این نوع تحول، بهتدریج باعث شد که قمار در بین بدنۀ اجتماعی رشد و گسترش یابد و بدنۀ اجتماعی نسبت به این موضوع، نوعی تحریص داشته باشند. تاحدی که ورود به بازار بورس و رمزارز نیز بهنوعی حالت قماری پیدا کرد.
برای مطالعه ادامه این مطلب باید آن را خریداری کنید
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.