قمار در فضای مجازی خطرناکتر از فضای واقعی است؛ چراکه یک شبکۀ بدون حفاظ در اختیار لیدرهای این فعالیت قرار میگیرد و افراد در این شبکه بیپناهتر هستند
بحثی از نسبت حکمرانی فضای مجازی و قمار آنلاین در گفتوگو با محمدحسن انتظاری
گفتوگوکننده
او کیست؟
محمدحسن انتظاری که تحصیلات تکمیلی خود را در انستیتوی بینالمللی تکنولوژی هلند گذرانده، از سال 1373 تاکنون عضو هیئتعلمی پژوهشکدۀ برق و فناوری اطلاعات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران است. مهندس انتظاری ازجمله کسانی است که در حوزۀ فناوری اطلاعات و فضای مجازی، قریب به سه دهه سابقۀ فعالیتهای علمی و مسئولیتهای اجرایی دارد.
چرا سراغ او رفتیم؟
محمدحسن انتظاری در اولین جلسۀ شورای عالی فضای مجازی به ریاست حسن روحانی، با اکثریت آرا بهعنوان دبیر شورای عالی فضای مجازی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی انتخاب شد. او همچنین با حکم رهبر انقلاب، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی است. با درنظرگرفتن این سوابق اجرایی به سراغ او رفتهایم تا بدانیم دستگاه متولی فضای مجازی کشور در مواجهه با پدیدۀ قمار آنلاین چه تدابیری اندیشیده است؟
برای گفتوگو با او چه محورهایی مدنظر داشتیم؟
نخستین محور گفتوگوی ما با محمدحسن انتظاری، اهمیت شناخت فضای مجازی و توجه به بروز و ظهور آن در همۀ ابعاد زندگی بود. پس از طرح بحث در باب اهمیت فضای مجازی و درهمتنیدگی فضای حقیقی و مجازی، به پدیدۀ قمار آنلاین، پیامدهای آن و مدل حکمرانی فضای مجازی در ایران پرداختیم. درنهایت از او خواستیم برای کنترل قمار و کاهش آسیبهای آن، چارهجویی سیاستی خود را بیان کند.
پیشنهاد سیاستی
محمدحسن انتظاری ضمن تاکید بر رهاشدگی و بیسامانی فضای مجازی در ایران، معتقد است برای کنترل پدیدۀ قمار آنلاین و کاهش آسیبهای آن، میبایست در حکمرانی فضای مجازی تجدیدنظر کرد و علاوه بر طراحی یک الگوی دقیق در حکمرانی این حوزه، لازم است دیدگاهی مشترک و هماهنگ میان مردم و سیاستگذاران شکل بگیرد. او همچنین برای جلوگیری از قمار آنلاین و کاهش چالشهای آن، ازجمله فعالیتهای پولشویی، به لزوم تدوین سیاستهای فراملی و بینالمللی تاکید دارد و بر این باور است که کشور میبایست در این حوزه در مجامع بینالمللی فعال باشد. انتظاری در کنار ضرورت هماهنگی نهادها و ایفای نقش دستگاههای مسئول در حوزۀ فضای مجازی جهت کنترل پدیدۀ قمار آنلاین، جریانسازی فرهنگی مبتنی بر سبک زندگی ایرانی اسلامی را بسیار موثر میداند.
یکی از پدیدههایی که علاوه بر بستر واقعیت و شکل سنتی، توانسته خود را در بستر مجازی نیز بازتولید کند، پدیدۀ قمار است. به عنوان سوال نخست، تحلیل خودتان را از گستردگی این پدیده در فضای مجازی در ایران تشریح بفرمایید.
امروزه هر پدیدۀ اجتماعی علاوه بر بستر واقعیت، خود را در فضای مجازی نیز بازتولید میکند. موضوع مهمی که در وهلۀ اول میبایست موردتوجه قرار بگیرد، شناخت فضای مجازی است؛ چراکه فضای مجازی در تمام ابعاد زندگی ازجمله ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بروز و ظهور دارد. اینکه پدیدۀ قمار خود را در فضای مجازی نیز بازتولید کند و تبدیل به قمار آنلاین بشود و گسترش پیدا کند، چیز عجیبی نیست. مهم این است، همانطور که ما در فضای واقعی برای زندگی معمولی خودمان مقررات داریم و اصول و قوانینی برای جامعه وجود دارد و روابط اجتماعی براساس این اصول، پایداری دارند، در فضای مجازی نیز میبایست مجموعهای از قوانین، اصول و شرایط وجود داشته باشد که اساس توسعة فضای مجازی را به سمتوسوی یک نوع «پایداری» جلو ببرد. این مسئلۀ اساسی است. قمار هم همینطور است؛ وقتی قمار میخواهد در فضای مجازی گسترش پیدا کند، قطعا حکمرانی فضای مجازی چه در ایران و چه در هر جای دیگر، باید تلاش کند که این پدیده به اصل توسعۀ فضای مجازی ضربه نزند و از گسترش پدیده جلوگیری شود. در این راستا، جرمانگاری این پدیدۀ ناشایست، تدوین قوانین مورد نیاز و تصویب آنها در مراجع ذیربط و تقسیم وظایف و شفافیت نقشها جهت اجرای سیاستها و قوانین، مواردی هستند که باید به آن توجه کرد.
برای مطالعه ادامه این مطلب باید آن را خریداری کنید
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.