قانونی شدن قمار در برخی کشورها نه تنها از مخاطرات آن نکاست، بلکه به آنها دامن زد؛ زیرا پس از قانونی شدن، عرصه برای فراگیرشدن آن فراهم شد
ترجمه و تلخیص چند پژوهش و پیمایش علمی دربارۀ پیامدها و آسیبهای اجتماعی قمار
بهزاد رون
دانشآموختۀ علوم سیاسی
قمار تاریخچۀ دور و درازی دارد و از دیرباز به عنوان یکی از سرگرمیهای بشری در جوامع وجود داشته است. در بقایای باستانشناسی سومریان، تمدن بهجایمانده از مصریان و فرهنگهای چینی وسایلی مانند مکعبهای جفتی، مهرههای سنگی بازی، چوبهای منقش، تختههای بازی و وسایل مشابه یافت شده است که نشان میدهد این بازیها بخشی از سرگرمیشان به شمار میرفته است. یونانیان به طور ویژه با بازیهای شانسی آشنا بودهاند و فرهنگهای بدوی از اسکیموها گرفته تا فرهنگهای باستان آفریقایی، خود را با غلتاندن سنگریزهها یا اشیای دیگر سرگرم میکردهاند و در تمام این سرگرمیها عنصر شانس پررنگ بوده است. از این نمونههای اولیه گرفته تا اشکال متنوع ورقبازی و بازیهای کارتی که پیش از قرون وسطی در تاریخ اروپا وجود داشتهاند و تا به امروز نیز به اشکال مختلف به شکل مدرن درآمدهاند، همگی باعث میشوند تا بتوان قمار را بهعنوان پدیدهای اجتماعی به حساب آورد. آسیبهای روانی و اجتماعی قمار در جوامعی که بیشتر درگیر آن هستند، نشان میدهد که چنین کنترلهایی حداقل نتوانستهاند آنگونه که باید مؤثر واقع شوند. در یادداشت حاضر، که تلخیصی از ترجمۀ چند مقالۀ علمی و پژوهشی است، به برخی آسیبهای اجتماعی قمار اشاره خواهد شد.
مطالعۀ جامعهشناختی قمار، دربرگیرندۀ مسائل متنوعی است که از جملۀ آنها میتوان به فراگیر بودن قمار به عنوان یک پدیدۀ فرهنگی، قمار به عنوان شکلی از مصرفگرایی، قمار و مسائل تکنولوژیکی آن، رابطۀ قمار قانونی با اقتصادها؛ مقررات قمار و سیاستگذاری اجتماعی و نقش دولتها و ایالتها در تأمین درآمدهای قمار اشاره کرد. بُعد مهم جامعهشناختی قمار، جنبۀ اجتماعی-تاریخی-اخلاقی آن، یا به قول میشل فوکو «تبارشناسی» آن است. یکی از عواملی که باعث شد تا قمار به پدیدهای جهانی تبدیل شود، پوشش رسانهای مسابقات مهم پوکر و محبوبیت اینترنتی آنها بود. درحقیقت، جهانی شدن قمار فرآیندی فرهنگی و اجتماعی است و شناخت آن نیز مستلزم مطالعۀ جامعهشناختی است. نقش بازارهای خصوصی و دولتی، سیاستهای قمار ملی یا قضایی، فرهنگهای ملی قمار و خردهفرهنگهای قمار محلی و همچنین تأثیرات فرآیندهای مک دونالدسازی در قمار، همگی بخشهایی از مطالعۀ جامعهشناختی این موضوع هستند. قمار همانطور گسترش پیدا کرد که مک دونالد و در این فرآیند آنچه مورد توجه بود، بهرهگیری از ظرفیت نشانههای فرهنگی مانند برج ایفل، مجسمۀ آزادی و نظایر آنها بود.
برای مطالعه ادامه این مطلب باید آن را خریداری کنید
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.