هیچ مرجعی در حرمت قمارهای آنلاین تردید ندارد؛ این موضوع که شرطبندیهای آنلاین دارای آلات قمار نیست پس حرام محسوب نمیشود، از اساس درست نیست
بررسی ابعاد فقهی قمارهای آنلاین و دلایل مخالفت اسلام با قمار در گفتوگو با حجتالاسلاموالمسلمین جواد عبادی
گفتوگوکننده
امیرحسین ثمالی
او کیست؟
حجتالاسلاموالمسلمین جواد عبادی از استادان حوزه و دانشگاه است که سالها تمرکز خود را بر مباحث اقتصادی و دیدگاه اقتصادی اسلام نسبت به مسائل روز قرار داده است. او دارای کارشناسی ارشد فقه اقتصادی و بانکداری حوزۀ علمیه قم و دارای تألیفات گسترده و مقالات متعددی در موضوع فقه اقتصادی است. عبادی همچنین سابقۀ عضویت در مجامع متعددی چون شورای سیاستگذاری مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزههای علمیه، مشاورت علمی نهادهای مالی و اقتصادی کشور و گروه تبلیغ تخصصی فقه اقتصادی (دفتر تبلیغات اسلامی حوزۀ علمیه قم) را هم تجربه کرده است.
چرا سراغ او رفتیم؟
حجتالاسلام عبادی به فراخور حوزۀ تخصصی خود، در موضوعات اقتصادی روز مانند شرکتهای هرمی، رمزارزها و سیاستهای بانکی و پولی ورود تخصصی و علمی دارد و همچنین سالها علاوهبر همکاری با مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مدیریت مؤسسۀ آموزش و تحقیقات کاربردی فقه اقتصادی «طیبات» را نیز بر عهده دارد.
برای گفتوگو با او چه محورهایی مدنظر داشتیم؟
از آنجا که قمار آنلاین، مبحثی است که نیاز به موضوعشناسی دقیق در ابعاد مختلف دارد، در این گفتوگو به بررسی ابعاد موضوعشناسانه و فقهی قمارهای آنلاین پرداختیم و این مهم را مدنظر قرار دادهایم که چرا در اسلام با این شدت در مقابل قمار موضع گرفته شده و چه تبعات اجتماعی و فردیای متوجه موضوع قمار است.
کلمه «یسر» در قرآن کریم به مناسبتهای مختلفی آمده است. برای نمونه، خداوند متعال تاکید دارد که اگر کسی از دیگری طلب دارد و بدهکار او در «عسر» (سختی) است، منتظر باشید تا زمانی که به «یسر» (به توانایی) بیفتد. کلمۀ یسر همانطور که بیان کردید به معنای «آسان» به کار برده شده است. قمارباز کسی است که مال مردم را بهآسانی و بدون رنج کسبوکار به چنگ میآورد و از آن طرف هم فردی بهآسانی داروندار خود را از دست میدهد و تمام این اتفاقات، بدون فعالیت اقتصادی و ریسکهای طبیعی که در آن است، رخ میدهد.
بله! در روایات کلمه «مقامره» داریم که آن را بیان خواهم کرد. قرآن کریم به این موضوع مهم اقتصادی تاکید میکند که کار باید بر اساس تلاش باشد؛ مانند آنجا که خداوند متعال میفرماید: «لیس للانسان الا ما سعی». [طبیعتاً] میزان تاکیدی که بر فعالیت اقتصادی و نقشداشتن در رشد و شکوفایی اجتماعی، [در اسلام] وجود دارد با درآمدزایی از راه قمار که فرد در آن فعالیت خاصی انجام ندهد و صرفاً با پیشبینی و حدس به درآمد فوق العاده بالایی برسد، تطابق ندارد.
برای مطالعه ادامه این مطلب باید آن را خریداری کنید
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.